Sayfalar

8 Şubat 2017 Çarşamba

tuvalet eğitimsizliği

arin tam olarak 40 aylık neredeyse. yani 3 yaş 4 aylık..yani dolu doluuuu 3 yaşında, hatta 4 ayını bitirdi bile..


hala bezli!


şimdi size anlatacaklarım bir "tuvalet eğitimsizliği" hikayesidir..okuyunuz..


geçen sene bu zamanlar "yaz yaklaşınca başlayın/başlayalım" minvalinde çevre ve kendi gazlarımızla baharda bu işi kotarmaya karar verdik..babasıyla ben tabii, arin'in bir şeyden haberi yok. bir iki çıkardık bezi ama "tutalete yapamağğm" deyince minik kuşumuz hop geri taktık..


o arada tatil zamanı geldi. dediler ki "tatilde bütün gün havuz-deniz-kum-güneş-mayo olacak çıkar gitsin!" çıkardım! havuz başındayız, balböceğim kırmızı şort mayosuyla ortalarda geziniyor ama bir koku var atmosferde. "alalaa bu ne kokusu ola ki?!" diye kendi kendime soruyorum ama kokunun kaynağını mümkün değil bulamıyorum "fayf sıtar alles inkluziv otelde kokuya bak olcek iş mi?!" diye söyleniyorum içten. kokunun kaynağı arin'miş yav! haldır haldır odaya gittik, hemen duş, duşun temizlenmesi vs derken hop bezi taktık geri. yav çocuk tuvaletini söylemiyor, ne diye çıkarıyorsun ki bezi?!


sonra arin'i yeni bir kreşe yazdırdık. dedik bizim çocukumuz bezli, ona göre. ay okul bir hevesli "ah biz bıraktırırız, önce bir alışsın da" vs. vs. dedik tamam okulda çözülecek bu mesele..


o yazı ve sonbaharı da başladık-başlamadık, bezi taktık-çıkardık şeklinde geçirdik..ve geldik kışa..aslında arin yavaştan tuvaelete yapmaya başlamıştı, 1-2 ay öncesine kadar. hatta kakasını bile yapmışlığı vardı ancak hastalandı ve ishal oldu, hoop bezi tekrar taktık, başka çaremiz yoktu.


sonra okul tekrar başlıyoruz dedi. bu arada evde işbirliği yapmıyoruz diye bize söyleniyorlar falan. tamam ulan dedim bez mez yok! tam iki hafta gece yatarken dahil bez takmadım. sabahları zaten uzun bir süredir kuru kalkıyordu, o yüzden geceleri kaza yoktu, hatta tuvalete bile kaldırmadım hiç. ama gün içinde tuvaleti gelince "çişim geldi" diyordu ancak aynı anda da altına yapıyordu. yine de her seferinde yapmış olsa da tuvalete oturttuk, oyaladık falan filan. okulda da durum aynıymış, hatta tutuyormuş. öğretmeni tuttuğu için arada alıştırma külodu giydirdiğini söyledi ama onların alıştırma külodu dediği şey şu primanın yeni çıkan külot şeklindeki bezleri, biliyorum çünkü aynısından bize de aldırmışlardı! ya o bez değil mi? ben mi yanlış biliyorum? neyse dedim, vardır bir bildikleri, neticede bu işle uğraşıyorlar.


iki haftanın sonunda şimdilik vazgeçelim hazır değil falan dediler. beze dönelim dediler ve biz 1.5 haftadır yine bezdeyiz. yani şimdi gece kuru kalkan, çişi/kakası gelince söyleyen çocuk hazır değil mi? e söylüyor?! ama son dakikada söylüyor, tuvalete gitmeye ikna olmuyor...e ikna etmemiz gerekmez mi? pes mi etmek lazım hemen? 3 günde hop diye öğrenen var mı bu işi? hiç kazasız?


okulun bu konuda yanlış yaptığını düşünüyorum açıkçası...tak çıkar derken arin de bez ya da olduğu yere bırakıverme rahatlığına alıştı bence. şimdi izin alıp kendim deneyeyim istiyorum. poposuna göre bez de bulamıyoruz ki artık :) eninde sonunda bırakacak biliyorum ama çocuğa yaşattığımız bu kafa karışıklığından çok rahatsızım artık...ve okul sana laflar hazırladım!

6 yorum:

Dikiş Sevda’ sı dedi ki...

Hay Allah,kara komedi gibi,valla gülesim geldi ama ayıp olmasın diye gülmedim.Haklısın,tamamen karışık mesajlar ve kafa karışıklığı yaşıyor yavrucak.Benim doktor arkadaşımın oğlu 5,5 yaşına kadar her tuvaleti geldiğinde bez bağlattı.Yani hepimizin başına geliyor.Benimkiler de üç yaşınıgeçmişlerdi öğrendiklerinde ama ben vakitsizlikten ilgikenememiştim yoksa çocukların suçu değildi.Sonrasında eski yayınına yaptığım yorumlardaki şeyleri denemiştik.Yeniden yazmayayım.Tuvalet olayını kendisiyle ilgilenilmesini sağlayan bir duruma dönüştğrmüş kafasında kuzucuğum.Belki de çok sevdiği bir kankasından yardım alabilşrsiniz.Okulda mutlaka vardır bir kankası.Çocuklar tahmin edemeyeceğimiz kadar olfun davranabilşyorlar,kankasına Arın'ın tuvalete gitmesinde yardımcı olup olamayacağını bir sorun derim.Benim ikizler birbirlerine destek olurlardı,biri kaka yaparken öbürü elini tutardı falan,kendi aralarında ciddi bir tuvalet muhabbeti olursu.Belki işe yarar 🤗

BEN dedi ki...

Oğlum 41aylık şimdi. Tam yaşgününün ertesi gün tuvalet eğitimine başladık 1 haftada hem gece hem gündüz çişini tuvalete yapmaya başladı. Ammaaaa büyüğünü kesinlikle tuvalete lazımlığa yada beze yapmıyor altınayapıyor. Yani gayet kasları falan gelişmiş durumda saatlerce tutabiliyor dışarda yapmıyor evde altına yapıyor. Ödül hediye oyuncak konuşma vs herşeyi denedik Yok. Yani 5 Aydır haftada 3-4 külot ve eşofman çöpe gidiyor, verdiğim paraya mı üzüleyim uğraştığım duruma mi bilmiyorum. En son pedegoğumuz bırakın üstüne gitmeyin siz uğraştıkça inatlaşıyor dedi. Bıraktım ben de elbet bir gün tuvalete yapacak. 3 günde wc eğitimi bitirip sanki kendileri başarmış gibi anlatanlara da ayrıca gıcığım o çocuk istemeden hiççç birşey başarılmıyor

Gozde dedi ki...

Yaptıkları yanlış, kolaya kaçıyorlar, çocuğun kafasını karıştırmışlar.

Ogrenen Anne dedi ki...

Pelinciiim, endişelenme burda 3 yaşından önce tüm çocuklar bezli, ne oluyorsa bu 3-4 yaş aralığında oluyor ve kimse de endişelenmiyor. Yani sende ve çocukta Avrupalı kafası var :D
Ben sana hiç öneride bulunamam çünkü her çocuk her ev farklı ama bizde işe yarayanı yazayım. Ben hiç ısrar etmedim ama diğer "büyük" çocukların bezsiz olduğunu gösterdim biraz özendirdim yani. Bir de beraber gidip donlar aldık, kızlar bu buzlar prensesi Elsa'ya aşık ya, oğlanların neden hoşlandığını henüz bilmiyorum ama böyle sevdiği bir çizgi film kitap vs karakteri varsa onun donlarını al derim, acaip motive oluyorlar. Sonra bir gün bizim kız "ben bez giymiycem" dedi çıkardı attı, arada kaza oluyor 6 yaşa kadar gece ıslatmaları çok normal diyor ürolog olan babam. Hiç olmamış gibi davranıyoruz öyle kazalar olunca :)
Ya gerçekten sen sakin kal, Türkiye'de teyzeler falan çok karışıyor onlara neyse.. Daralma yani, bezli kocaman insan var mı, nasılsa olacak, bırak bu da onun "alanı" belki? :) KOlaylıklar diler öperim..
Ya bir de BEN'e bir yorumda bulunacağım, aynı şeyi benim yakın bir arkadaşımın oğlu yapıyordu. Onlar direkt çocuğa yıkattılar donları :D Yani ben psikolog olarak önermem ama bu aile Alman sonuçta, işe de yaradı valla :D Ufacık çocuk nasıl güzel don çitiliyordu ya hala düşündükçe bana afakanlar basıyor!

BEN dedi ki...

Neee çocuğa yıkatmak mı! Ay ben kendim bile yıkamıyorum atıyorum çöpe. Gerçekten Almanlar çok mantıklı davranıyor her konuda.
Büyük konuşmayım ama yapamam ben yaa, bekliyorum beyfendinin keyfini.

pelin dedi ki...

gül yav sevda abla gülünmeyecek gibi değil ki :) kanka olayını denedik, ahaha kankanın mahremiyet sıfır arin'in de heves sıfır :) yapmicam diyor sorunca. bıraktım kendi haline...

merhaba ben..bizde çiş de beze ya..ben de bıraktım şimdilik eninde sonunda isteyecek, yani sanırım inşallah dinimiz amin!

ahaha ceren bizde avrupalı kafası var ana-oğul da etraf tam türk kafası :) hiç özenmiyor. spiderman çok seviyor, onun baskısı olan giysileri falan üzerinden çıkartmaz, nevresim takımı bile spiderman. gittik külot aldık spidermanli, yok o bile olmadı yav.. :S bekliciiz artık napalım..

evet gözde ya kafası çorba oldu çocukumun. iyice çorba olmasın diye bekliyoruz bakalım..