Sayfalar

18 Kasım 2014 Salı

bizim zamanımızda..

bir bilgisayara sahip olduğumda 6, hadi bilemedin 7 yaşındaydım.. (annem kesin biliyodur kesin!) benim neslim için oldukça erken bi yaş..mahallede bizden başka kimsede bilgisayar yoktu..komşu çocukları falan oyun oynamaya gelirlerdi..biz de oynardık..ama yine de sokak daha cazip gelirdi..

ben kendimi bildim bileli evimizde televizyon var..çok fazla kapalı da görmedim televizyonu :) bizim evimiz televizyon izlenen bir evdi yani..ama ben lise sondayken bile akşamları bir dizi izleme hakkım vardı ve o zaman diziler şimdiki gibi gece yarıları bitmezdi, saat dokuz civarı biterdi..sonra yatak..kurallar böyle..hala parlament gece sineması nası bişeydi bilmem..o konu çok gizemli, o müzikten sonra ne çıkıyodu acaba?! :)

telefon da vardı hep..neyse..telefon konusunda pek konuşmayalım bence, zira aile bütçemizi az yerle bir etmedim.. O_o

kendime ait bi cep telefonum üniversiteye başladığımda oldu..ondan önce babamınkini az sömürmedim..cep telefonuyla da 11 -12 yaşında tanışmışımdır sanırım (piyasaya çıktığı ilk yıl)

ilk laptop bilgisayarla da 10 yaşlarında falan tanıştım..çok havalı geliyordu bana o zamanlar..

sonra teknoloji ilerledi tabletler, akıllı telefonlar, lcdler falanlar filanlar..

akıllı telefonumu bana evlendiğim yaz doğum günü hediyesi olarak kocca almıştı..valla hala hakim diilim akıllı telefon özelliklerine..işime yarayan herşey ana ekranda duruyo..arada hafıza doluyo falan diyo onu da kocca hallediyo..

bacak kadarken bilgisayarım oldu ama bilgisayar konusunda hala mal gibiyim! işe yarar temel şeyleri biliyorum..geri kalanları da başım sıkışınca öğrenmeye çalışıyorum..he evet word de yazı mazı yazabiliyorum, excel de basit tablolar falan yapıyorum ama o kadar..fazlasını bilmiyorum..aslında cv'mde yazan "office programlarını biliyorum" ifadesi tamamen yalan!

televizyonu ilk ne zaman gördüğümü hatırlamıyorum, o kadar uzun süredir hayatımda ama mesela hala kanal kurulumu yapmak için bile bin tane yeri kurcalamam gerekiyor..hele yeni televizyonların kumandaları bana adeta uzay mekiği paneli gibi geliyo..

laptop'ı çok güzel açarım kaparım ve düşürürüm! notebook ile aralarında bi fark var mı bilmem!

tablet'i kullanmayı beceremiyorum..klavye insanıyım ben..

benim ailem beni bilinçli bi şekilde teknolojiden uzak tutmadı..ben meraklı diildim..ve dolasıyla bi türlü hakkıyla öğrenemedim bu aletleri kullanmayı..günümüzde geldiğimiz noktaya bakarsak bu aletler olmadan hiç bi bok yapamıyoruz aslında ve ben bi çok şeyi el yordamıyla yapmak/bulmak zorunda kalabiliyorum..

çocuklarına hiç cep telefonu, tablet vermeyen, televizyon izlemeyen hatta evine televizyon almayan aileler biliyorum..ben 31 yaşındayım..yukarıda anlattıklarım, doğumumdan itibaren düşünürsek, teknolojinin 31 senede geldiği nokta aslında..yani 31 senede elimiz kolumuz bağlandı bu aletlere..benim 3,5 sene önce evlenirken aldığım son model televizyon eskidi bile! telefonum yakında akıllı telefonların atası sayılacak! laptoplar ya da notebooklar artık demode..tabletler bile eskisi kadar kullanılmıyo..akıllı telefonlar yetiyo..sağım solum aplikasyon..diyete mi girdin? hoop bin tane aplikasyondan seç istediğini..hamile misin? hafta hafta gebelik aplikasyonları gırla..seç al..

teknoloji bu kadar hayatımızdayken ben çocuğumu ondan mahrum büyütmeyi göze alamıyorum..evet zihinsel gelişimi için zararlı olabiliyorlar biliyorum ama burada bahsettiğim 1 yaşındaki çocuğumun eline telefon vermek önüne televizyon koymak diil..ama "asla vermem/açmam" gibi keskin yargılar yerine benim kontrolüm altında izleyebilir, oynayabilir..çünkü çocukken bizim gerçeğimiz nasıl sokakta oyunsa onların gerçeği de bu..biz beğensek de beğenmesek de bu çocuklar bi kaç seneye bu aletler olmadan hiçbir şey yapamayacaklar..elleri ayakları olacak onların teknoloji ve bizden çok daha çok çok daha iç içe olacaklar..

bilmiyorum bu konuyu bi uzmanla konuşmak falan çok daha sağlıklı olacaktır elbette..ama dediğim gibi bence dünyanın şimdiki düzenini göz önünde bulundurursak gelecek için az çok tutarlı tahminlerde bulunabiliriz..ve teknolojinin hızı o kadar ileri ki..sanki bizim neslimiz gibi kıyısında köşesinden azıcık ondan azıcık bundan diye diye ilgilenirse çok geride kalacakmış gibi geliyor..

aslında çok da tartışmaya da gerek yok..bu sıpalar teknolojinin içine doğuyolar..annem benim cinsiyetimi dahi iplerle yüzüklerle anlamaya çalışırken ben arin'in doğum kilosunu, boyunu, kaşını gözünü burnunu daha doğurmadan biliyodum..ne kadar engellesek de öğrenecekler..öğrenmek zorundalar..onların neslinin gerçeği de bu..biz istediğimiz kadar "bizim zamanımızda" diyelim!

2 yorum:

nugili hayat dedi ki...

benim de en çok düşündüğüm konu bu. Eşim teknolojiye çok düşkün bebeğimizi nasıl uzak tutacağız bilemiyorum :S

annegazetesi dedi ki...

Vallaha bu kadar olur! Hah işte bu :)